„I ovo je moje naslijeđe – In memoriam Esma Imširpašić“

Na tragu nastojanja da zaštitimo, očuvamo i revitaliziramo zamrle i skoro zaboravljene  elementa našeg nematrijalnog naslijeđa, kakva je i vještina tkanja bosanskog ćilima, JU Zavičajni muzej Travnik ulaže velike napore u oživljavanje  pojedinih elemenata koji su karakteristični za travnički kraj.

Činimo to putem muzejskih edukativnih radionica. Već pet godina u našoj ustanovi djeluje Muzejska radionice narodnog lončarstva i Muzejska radionica ručne obrade tekstila sa razvijenom radionicom tkanja tankog pamućnog platna na horizontalnom tkalačkom stanu.

U okviru kampanje „Spasimo bosanski ćilim, nezaštićeno i ugroženo nematerijalno dobro kulturne baštine Bosne i Hercegovine“, u subotu 20. 02. 2021. godine počinje sa radom Muzejska edukativna radionica tkanja bosanskog ćilima. Radionicu na koju se prijavilo pet polaznica vodi tkalja Timka Dogan iz Travnika. Radionica će se odvijati vikendom i trajaće do 04. 04. 2021. godine.

Podršku za pokretanje i organiziranje Muzejske radionice tkanja bosanskog ćilima pružili su roditelji muzejske saradnice Esme Imširpašić.

Radionica je pokrenuta u znak sjećanja i odvija se pod sloganom:

„ I ovo je moje naslijeđe – In memoriam Esma Imširpašić“

 

Share on FacebookEmail this to someonePrint this page