Edukativna radionica “Muzej kao učionica”

U Zavičajnom muzeju Travnik 19. februara 2015. godine održana je edukativna radionica pod nazivom “Muzej kao učionica“ s ciljem otvaranja muzeja za sve posjetioce, a posebno za one najmlađe. Radionica je realizovana uz pomoć pripravnika muzejskog pedagoga, Amele Šišić i profesorice historije Elči Ibrahim –pašine medrese u Travniku, Esme Abdibegović. Učesnici radionice su bili učenici drugog i četvrtog razreda Elči Ibrahim-pašine medrese.

Zavičajni muzej Travnik odabran je zbog nastojanja da se učenicima srednje škole približi zavičaj, te da se putem muzejskog predmeta povežu teme iz prošlosti s onim iz sadašnjosti. Konkretnije zadaće radionice su bile vezane za povezivanje prethodno usvojenog školskog gradiva s novim informacijama dobivenim u muzeju i korištenje muzejskih zbirki kao nastavnog sredstva. Djeca su imala priliku da u prostoru muzeja prezentuju svoj rad i da pokažu šta su naučili na radionici. Ovaj način učenja je od izuzetnog značaja za đake, jer se kroz taj način prezentovanja svoga rada pripremaju za učenje na fakultetima.

Osnovni cilj radionice je bio ukazivanje na potupuno nove metode učenja gdje se nastava održava izvan školskih klupa.

Zavičajni muzej Travnik pruža neiscrpne mogućnosti učenja, upoznavanja sa tradicijskim vrijednostima koje djeca u školama treba da njeguju i održavaju.

Share on FacebookEmail this to someonePrint this page