Dani Općine Travnik 2017.

U okviru manifestacije Zavičajni muzej Travnik je organizovao i realizovao sljedeće programe:

Mladi glumci i članovi  Dječijeg dramskog studija Centra za kulturu  odigrali su pozorišnu predstavu “Dram radosti“ u kojoj su na teatarski način u  svojevrsnom „teatru sjenki“ prikazali životopis i književno djelo nobelovca Ive Andrića.

dram_radosti-800x445

djeciji_dramski_studio

U Barutani tvrđave Stari grad postavljena je izložba umjetničkih fotografija u kojoj su radove izložili fotografi iz Foto kluba „Fot“ Travnik u suradnji sa gostima iz Foto kluba „Leskovac“.

Katalog izložbe fotografija foto klub “Leskovac”

Po ustaljenoj tradiciji, na prvi dan proljeća, u tvrđavi Stari grad Travničani i gosti iz prijateljskih gradova upriličili su „Kajganijadu“. Muzejski saradnici Habiba Osmanović i Sead Muslimović demonstrirali su i prezentirali djelatnost i rezultate rada iz muzejske radionice tkanja i lončarstva, koja ima za svrhu da revitalizira nematerijalnu baštinu travničkog kraja.

Nastavljajući započetu saradnju dvaju muzeja iz prijateljskih gradova Makarske i Travnika publici je u Zavičajnom muzeju predstavljena izložba fotografija Gradskog muzeja Makarska “Kulturni krajolik od primoštensko – trogirskog područja do Boke Kotorske”. Marinko Tomasović, ravnatelj Gradskog muzeja Makarska, kao doajen arheoloških istraživanja u Dalmaciji održao je veoma zanimljivo i poučno predavanje “Makarska i makarsko primorje u razdoblju osmanske vladavine”.


Ambijentalna pozorišna predstava „Nobelovac i Travnik“  (Ivo Andrić: život, literatura…), nastala u produkciji Zavičajnog muzeja Travnik,  nastavila je svoj scenski život u trećoj sezoni izvođenja. Glumci Matej Baškarad, Mirko Adžaip, Nebojša Filipović i Darko Smodek na sceni su prikazali životne i književne veze Ive Andrića s rodnim Travnikom.


Promocijom  autorske zbirke poezije pod nazivom  „Pjesme“  Travničanin Alija Islamović po prvi puta se javno predstavio kao pjesnik.  Zbirka je objavljena u izdanju Zavičajnog muzeja Travnik, uz podršku Općine Travnik. „Pjesme“  je promovisala  Fatima Maslić, urednica ovog izdanja. Odabrane stihove iz zbirke govorila je Amela Šišić, a neke od pjesama uglazbio je i otpjevao muzičar Milan Filipović.

Share on FacebookEmail this to someonePrint this page