ANDRIĆEVI DANI : Promocijs knjige Janka Duića „Kronike travničke i dolačke“

U okviru „Andrićevih dana“ 3. 11. 2016. godine u Zavičajnom muzeju Travnik promovirana je knjiga Janka Duića „Kronike travničke i dolačke“. Knjiga je objavljena u izdanju „Studio moderna“  Zagreb.

Promotor Fatima Maslić, između ostalog je naglasila, da je knjiga „Kronike travničke i dolačke“ sretna materijalizacija otvorenog i živog autorovog duha i  besmrtno svjedočanstvo o jednom minulom vremenu. Pred nama je djelo koje je, ne samo kronika o jednome vremenu i jednoj bosanskoj varoši, već i svjedočanstvo o jednoj osobitoj kulturi, o civilizacijskim dometima jedinstvene „bosanske duhovnosti“ koja nije tek puka sintagma, već predstavlja zbiljski način življenja i  evidentnu kulturološku pojavu. Janko Duić je ispisujući svoja sjećanja sačuvao od zaborava tu najveću vrijednost ovih prostora, i na taj način omogućio da se bosansko (čitaj „travničko“) osvjedočeno kulturološko iskustvo prenese i na mlade generacije koje dolaze iza nas…

Janko Duić je porijeklom iz Doca, travničkog prigradskog naselja. Rođen je u Bugojnu 1935. godine. U Docu je završio osnovnu školu kod časnih sestara Milosrdnica 1946. godine, a gimnaziju u Travniku 1954. Diplomirao je 1960. godine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu na studiju francuskog i engleskog jezika. Kasnije je završio i studij latinskog jezika i rimske književnosti u Sarajevu. Od 1960. godine predaje latinski jezik u travničkoj gimnaziji sve do oktobra 1994. godine.

Pored brojnih prijatelja i poštovalaca promociji su prisustvovali i pripadnici stanice Gorske službe spasavanja Travnik koju je Janko Duić osnovao 1962. godine i bio dugi niz godina njen predsjednik. Cijeli život Janko Duić se bavio planinarstvom, o čemu je i pisao. Objavio je dvije knjige „ 50 godina Planinarskog društva Vlašić u Travniku“ (1977.) i „Planine i planinarstvo u Srednjoj Bosni-putopisi, kronike, susreti“, (2008.).

Knjiga „Kronike travničke i dolačke“ može se nabaviti u Zavičajnom muzeju Travnik

JANKO D Plakat
« 1 of 17 »

Share on FacebookEmail this to someonePrint this page