Иво Андрић културна повезница Травника и Херцег Новог

У оквиру културне размјене Завичајног музеја Травник и Куће нобеловца Ива Андрића у Херцег Новом, синоћ је у башти његове куће на Топлој приређен сценски колаж „Све моје је из Босне“.  Као пратећи садржај, отворена је изложба фотографија – „Рођен у Травнику, надлежан у Сарајеву, одрастао у Вишеграду“ који приказује живот Ива Андрића у Травнику, Вишеграду и Сарајеву.

Према ријечима директорице Завичајног музеја Травник Фатиме Маслић, пројекат је производ сарадње два важна ентитета која су обиљежила живот писца – Завичајног музеја Травник и Куће нобеловца Ива Андрића у Херцег Новом.

-Направили смо једну културну повезницу између наше двије установе, родне куће Ива Андрића у Травнику и његове куће у Херцег Новом гдје је провео најљепше године живота. Радујем се нашој заједничкој сарадњи и очекујем да ће Херцег Нови ускоро доћи у Травник са својим програмом, казала је Маслић.

Сценски колаж, Све моје је из Босне, који је настао 2015. године, представио је академски глумац Матеј Башкарад. Уз инсерте из документарних филмова у музејској продукцији, глумац је интерпретирао фрагменте књижевних дјела које је Иво Андрић посветио Босни и Херцеговини, информише аутор изложбе и кустос музеја Травник Енес Шкрго.

-Одабрали смо књижевне текстове у којима Андрић говори о градовима који су му били важни за живот али иформирање као писца, то су свакако Травник, Сарајево и Вишеград. Глумац Башкарад инетрпретирао је те текстове на сцени мјењајући костиме и наступајући као Иво Андрић и као неки његови књижевни ликови, рекао је Шкрго.

Шкрго сматра да амбијент у којем је уприличен програм на посебан начин приказује живот Ива Андрића.

-Све је осмишљено и дизајнирано на врло племенит начин. Кућа живи животом који подсјећа на Ива Андрића, закључио је он.

Изложбу “Рођен у Травнику, надлежан у Сарајеву, одрастао у Вишеграду” посјетиоци могу видјети до почетка јула.

Share on FacebookEmail this to someonePrint this page