Memorijalni muzej Rodna kuća Ive Andrića

Nobelovac Ivo Andrić rođen je 9.10.1892. godine u travničkoj mahali Zenjak.

Kao depandans Zavičajnog muzeja Travnik 30.8.1974. godine otvorena je rekonstruisana rodna kuća Spomen-muzej književnog nobelovca Ive Andrića sa stalnom izložbenom postavkom o njegovom životu i književnom djelu.

13. 3. 1975. godine, na dan smrti Ive Andrića, Zavičajni muzej Travnik predložio je Skupštini opštine Travnik kao osnivaču  da se Spomen-muzej preimenuje u Memorijalni muzej Rodnu kuću Ive Andrića. Pod ovim nazivom djeluje i danas.

Stalna izložbena postavka predstavlja život i literaturu Ive Andrića, i sastoji se od : Rodne sobe, sobe posvećene romanu “Travnička hronika”, Fototeke sa fotografijama sa dodjele Nobelove nagrade, Biblioteke sa umjetničkom zbirkom.

Memorijalni muzej kontinuirano prikuplja građu i eksponate koji mogu biti relevantni za život i literaturu Ive Andrića. Svake godine priređuju se književni i kulturni programi kojima se javnost želi podsjetiti na najvažnije datume i događaje iz Andrićevog života i književne karijere.

Unutar Memorijalnog muzeja 2002. godine ustanovljena je Zavičajna književna zbirka kojom su obuhvaćeni književnici koji se rođenjem ili svojim stvaralaštvom dotiču područja današnjeg Srednjobosanskog  kantona

Za grupne posjete Memorijalnom muzeju stručna objašnjenja daje kustos književnosti i muzejski pedagozi.

 

RADNO VRIJEME

Stalna izložbena postavka Memorijalnog muzeja Rodna kuća Ive Andrića
OTVORENA ZA POSJETU 
svaki dan od 9:30 do 17:00 sati
 

CIJENA ULAZNICA

za odrasle posjetioce : 4,00 KM

za grupne posjete (minimalno 20 osoba) : 3,50 KM

za učenike osnovnih i srednjih škola, studente i penzionere : 3,00 KM

za grupne posjete (minimalno 20 osoba) za učenike, studente i penzionere : 2,00 KM