PROMOCIJA IZDANJA DRUŠTVA ZA PROUČAVANJE SREDNJOVJEKOVNE BOSANSKE HISTORIJE- STANAK

Na srednjovjekovnoj tvrđavi Stari grad u Travniku u petak 3.6.2016. godine s početkom u 19 h održana je promocija izdanja Društva za proučavanje srednjovjekovne bosanske historijeStanak, čime je započeta manifestacija pod nazivom „Ljeto na Starom gradu“. Promocija izdanja Društva Stanak upriličena je povodom prvog spomena Travnika u pisanim historijskim izvorima 3.6.1463. godine u dokumentu poznatom kao „Trogirski izvještaj“.

Promocija izdanja započeta je predstavljanjem Društva i njegovih članova, nakon čega je promovirana knjiga „Povratak kralja Dabiše. Izvršenje arhivskih sporazuma i restitucija građe“ autora Andreja Rodinisa. Knjigu je predstavio Emir O. Filipović, predsjednik Društva. U knjizi je predstavljen postupak restitucije arhivske građe kroz prizmu arhivskih sporazuma, s posebnim naglaskom na povelju kralja Stjepana Dabiše koja je izdata 1395. godine. Povelja se, sve do 197. Godine nalazila u bečkom Državnom arhivu, u koji je dospjela prije septembra 1815. godine kad je prvi put objavljena. Povelja se danas  čuva u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine.

Promotori Nedim Rabić i Dženan Dautović prezentirali su radove objavljene u zborniku „Žene u srednjovjekovnoj Bosni“ koji je rezultat istoimenog okruglog stola održanog 29. novembra 2012. godine na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, a sadrži 17 radova koji su tada predstavljeni. U ovom Zborniku je po prvi puta na jednom mjestu predstavljeno više različitih pristupa istraživanju uloge i pozicije žene u srednjovjekovnoj Bosni. Svoje radove su, pored renomiranih naučnika, većinom objavili studenti Odsjeka za historiju prvog, drugog i trećeg ciklusa studija.

Enes Dedić promovirao je posthumno objavljeno djelo Šefika Bešlagića dojena u proučavanju srednjovjekovne materijalne kulture, s osobitim naglaskom na nadgrobne spomenike stećke. Knjiga pod  nazivom „Ćirilički epigrafski spomenici srednjovjekovne Bosne i Hercegovine“  je još 1990. godine bila spremna za objavljivanje ali je, obzirom na ratne okolnosti svjetlo dana ugledala nakon 26 godina u izdanju Društva Stanak. Osim predstavljanja pojedinačnih epigrafskih natpisa pronađenih na području Bosne i Hercegovine, autor u knjizi daje i pregled geografskog rasprostiranja epigrafskih spomenika, paleografske odlike pisma, morfologiju slova, likovne vrijednosti spomenika, te podatke o stvaraocima epitafa.

Promoviranja djela izdata od strane Društva Stanak daju značajan doprinos u proučavanju kako historije srednjovjekovne Bosne, tako i njene materijalne i duhovne kulture.

Promocija_knjiga

Share on FacebookEmail this to someonePrint this page