U povodu obilježavanja “Dana državnosti BiH” otvorena je izložba slika akademskog slikara Almira Šehića

Katalog izložbe

U prostorijama Zavičajnog muzeja Travnik uz brojne posjetitelje otvorena izložba slika akademskog slikara Almira Šehića, upriličena povodom obilježavanja “Dana državnosti BiH”.

Ovo je treća samostalna izložba sa tematikom “sjećanje” na kojoj je izloženo 25 slika i dvije instalacije knjiga.

Izložba je sastavljena iz grupe radova iz kolekcije galerije Udruženja galerije likovnih umjetnika BiH koji su kako kaže autor ‘šetali’ svuda po BiH, a ,sedam godina nakon  konačno se zajedno svi ‘vratili’ kući.

 Almir Šehić je kazao da su se večeras susrela dva svijeta : onaj što se tiče teksture koji je sažet u instalacijama i zemlji i ovaj plošni svijet koji je lakiran i upeglan, te da ispod sve te šminke se krije nešto sasvim drugo.

Tehnike rada izloženih slika su kombinovane, a ono što je posebno značajno jeste to da su rađene na pat papiru koji je veoma tanak i koji će kao i sve drugo s vremenom nestati.

Ovom izložbom autor želi poslati poruku da sjećanja blijede kao i sam papir, uostalom kao i sve ono što je napisano vremenom blijedi, te da najviše ko doprinosi uništavanju pisane riječi jeste zapravo čovjek.

Na pitanje gdje prnalazi inspiraciju ovaj talentovani slikar je kazao da ne možemo pobjeći od stvarnosti, te dodao:

“Umjetnost ne može biti nešto što će samo uljepšati prostor, jer ako se imalo ozbiljno baviš umjetnošću, moraš ozbiljno promišljati gdje se nalaziš i kako živiš”, kazao je na kraju Šehić.

Almir Šehić je rođen u Doboju 1980. godine, a živi i radi u Travniku. Učestvovao je na više kolektivnih izložbi. Član je Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine (ULUBiH).

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page