Turistička ponuda Zavičajnog muzeja Travnik

NOBELOVAC I TRAVNIK (Ivo Andrić: život, literatura…)

pozorišna predstava

Producirana je s namjerom da se na teatarski način prikaže životni i literarni odnos Ive Andrića i Travnika. Zavičajni muzej Travnik je okupio mali pozorišni ansambl sačinjen od glumaca  iz Travnika. Predstavu je režirao akademski reditelj Goran Damjanac.

„Nobelovac i Travnik“ je predstava ambijentalnog tipa i u Travniku se igra u istorijskom nukleusu grada – srednjovjekovnoj tvrđavi Stari grad, na nekoliko mikrolokacija. Kapacitet gledališta je 60 osoba.

Predstava se može izvoditi i u dnevnim i u noćnim satima.

Trajanje: 65 minuta

Cijena: 870,00 KM

Trailer pozorišne predstave “Nobelovac i Travnik”

  OPŠIRNIJE  

„SVE MOJE JE IZ BOSNE!“

scenski kolaž o nobelovcu Ivi Andriću

Akademski glumac Matej Baškarad, uz inserte iz dokumentarno-igranih filmova nastalih u muzejskoj produkciji („Staze, Lica, Predjeli“ –  „Ivo Andrić – lično, osobno & personalno“), u različitim scenskim kostimima interpretira fragmente književnih djela koje je Ivo Andrić posvetio Bosni i gradovima u kojima se formirao kao umjetnik –  “Travnička hronika“, “Staze“, „Jedan pogled na Sarajevo“, „Čaša“.

Kolažni program se izvodi u Barutani srednjovjekovne tvrđave Stari grad.

Svi sadržaji kolažnog programa (književni tekstovi Ive Andrića, filmovi) sadrže titlove s prevodom na njemački jezik.

Trajanje: 50 minuta

Cijena: 380,00 KM

  OPŠIRNIJE  

TURISTIČKA TURA „TRAVNIČKA HRONIKA“

tragovima romana nobelovca Ive Andrića

Turistička tura sastoji se u obilasku lokacija i kulturno-istorijskih spomenika kao mjesta na kojim se odvija radnja romana „Travnička hronika“, zbog kojeg je Ivo Andrić, uz ostala književna djela, dobio Nobelovu nagradu za književnost 1961. godine.

Glumac je kostimiran u osmanlijski odjeću, predstavlja jednog od neimenovanih romanesknih likova iz vezirove svite, i interpretira fragmente romana na autentičnim lokacijama.

Muzejski kustos je odjeven u kostim tumača Francuskog ili Austrijskog konzulata iz “Travničke hronike”, i govori o književno-historijskom aspektu romana,

Turistička tura „Travnička hronika“ predstavlja osobeni način razumijevanja jednog od naljepših evropskih romana.

Trajanje: 2,5 – 3 sata

Cijena: 350,00 KM

  OPŠIRNIJE  

KULTURNO-HISTORIJSKI SPOMENICI I LOKALITETI TRAVNIKA

turistička tura

Obilazak kulturno-historijskih spomenika i lokaliteta u Travniku uključuje: vezirska turbeta, turbe pjesnika Ilhamije, Hadži-Alibegova džamija sa sunčanim satom i sahat-kulom, lokalitet Konak, Nadbiskupska gimnazija, katolička crkva Sv. Ivana Krstitelja, ostaci medrese Mehmed-paše Kukavice, Srpska pravoslavna crkva Uspenja presvete Bogorodice, Lukačka džamija, Hafizadića kuća, Šarena džamija, sahat-kula, Jeni džamija, Plava voda, Elči Ibrahim-pašina medresa, mahala Osoje.

Za posjetu izložbenih postavki u Zavičajnom muzeju Travnik, Memorijalnom muzeju Rodna kuće Ive Andrića i tvrđavi Stari grad ulaznice se posebno naplaćuju.

Vodičku službu čine muzejski kustosi i certificirani turistički vodiči.

Trajanje: 1,5 – 3 sata.

Cijena: 80,00 KM

  OPŠIRNIJE  

Za sve dodatne informacije kontaktirati Zavičajni muzej Travnik

Tel/fax: +387 30 518 – 140
Mob: +387 61 782 – 778
e-mail: muzej.travnik@bih.net.ba

Share on FacebookEmail this to someonePrint this page